Online Kitesurfmagazine
by Leonie
Wingfoilen of Wingsurfen is de nieuwe rage voor mensen zoals ik. Daarom hebben wij na wat lessen onze eigen gear gekocht.
Wingfoilen in Nederland neemt toe aan populariteit en ejij kan nu ook een wingsurf cursus volgen. Verschillende merken hebben een wingfoil op de markt gebracht, zoals f-One, Naish en ook onze eigen Harlem kites uit Nederland heeft een wingsurfer in het assortiment. Maar wat is het?
Wingfoilen of wingsurfen is niet nieuw, al in de jaren ’80 van de vorige eeuw had je al zeiltjes in de vorm van een vleugel zonder mast of giek. De uitrusting bestaat uit een “Wing” ofwel het zeil en een hydrofoil board, maar je kunt ook prima oefenen op een supboard.
De wing is een opblaasbaar doek vergelijkbaar met een tube-kite en men spreekt ook van de leading-edge, trailing edge en in het midden zit een strut om het geheel in vorm te houden. Aan de strut zitten ook handvaten om de wing vast te houden.
Wingfoilen lijkt het meest op windsurfen, waarbij je armen fungeren als mast of giek.
De wing is een opblaasbaar doek, met een leading-edge, en 1 strut, hierdoor houdt de wing zijn vorm. Aan de leading edge zit een handgreep om het zeil in neutrale stand vast te houden. Aan de strut zitten meerdere handgrepen om het doek vast te houden, zodat je kan varen en sturen door het doek in de wind te houden.
Het board is een wat groter kitesurfboard met een mast een een draagvleugel. Wij hadden een inflatable board met een korte mast en wat bredere draagvleugel voor stabiliteit.
Wij hebben een les Wingfoilen geboekt bij Lolke van Kitez. Als we aankomen is Lolke de boards al aan het oppompen en de mast en draagvleugel aan elkaar aan het schroeven. Wij kleden ons om en pompen de wings op.
We krijgen een korte introductie hoe we de vlieger in neutrale stand kunnen houden en hoe we de wing in de wind houden om te kunnen varen, verder is het vooral in de praktijk doen, dus wij gaan snel het water is.
Omdat wij vorige week een E-Foil cursus hebben gehad, zijn we bekend met een hydrofoilboard, maar nu hebben we geen remote in onze handen, maar een wing. Na een beetje wennen op mijn knieën om te zien hoe de wing zich houdt in de wind, is het tijd om te gaan staan. Dat gaat vrij makkelijk. Door het zeiltje in de wind te trekken word je wat omhoog getrokken en voor je het weet sta je op het super stabiele board.
Het lijkt inderdaad erg op windsurfen, alleen heb je nu direct het zeil in je handen. Aan de wind varen of van de wind af, is net als windsurfen met je zeil te sturen, maar ook met je voeten druk geven op het board. Je staat recht op, dus niet hangen zoals met kitesurfen, dat is wel even wennen. Het varen leer je snel, maar nu foilen, dat is toch wat moeilijker.
Om echt te foilen moet je het board in plannee krijgen om zo op je mast te gaan varen. Dit lukt als je voldoende snelheid hebt en je voeten wat na achter op het board plaatst, dan voel je een lift en wordt de weerstand in het water minder. Ik heb niet echt gefoild deze les, want had wat moeite met mijn balans zodra het board uit het water kwam, maar dit is een kwestie van een paar keer doen en dan ben je gewoon lekker aan het wingfoilen.
Wingfoilen is vrij makkelijk te leren voor iedereen. Jong en oud, veel of weinig boardsport ervaring, Wingsurfen is niet moeilijk. Als jij goeie zin hebt dan sta je waarschijnlijk na een korte uitleg en wat geduld snel met je wing op het board te surfen. Echter het aanschaffen van alle gear is best een kostbare aangelegenheid.
35 Knots biedt een training aan om kennis te maken met deze nieuwe sport. Klik hier voor de wingfoil cursus van ons.
wingfoilen.nl zegt
Echt superleuk om te doen. Check ook mijn filmpjes
Arjan zegt
Gaaf stukje Leonie. Leuke ervaring rijker.