Online Kitesurfmagazine
by Leonie
We hebben er regelmatig mee te maken als kitesurfers: Windvlagen! Maar wat zijn windvlagen en hoe ontstaan ze?
Het waait altijd, maar de ene dag waait het harder dan de andere en de wind is eigenlijk nooit constant. Wind ontstaat door verplaatsing van lucht en dit komt door drukverschillen in de atmosfeer. De lucht gaat van een hoog druk gebied, naar een laag druk gebied. Wind gaat langs de lijnen van een gelijke druk, echter door draaiing van de aarde komt er wel een sterke afbuiging van die lijnen.
Dat de wind niet gelijkmatig waait, komt door wrijving. Wij hebben te maken met de wind uit de lage luchtlaag en daarin bevinden zich nogal wat obstakels. De bodem bijvoorbeeld is niet vlak, hierdoor ontstaat botsing waardoor de wind afremt. Gebouwen zijn oorzaak van veel wrijving waardoor windturbulentie ontstaat net als bomen.
De reden dat aflandige wind vaak vlagerig is komt door deze belemmeringen, de wind komt over land. Hoewel water ook remming geeft op wind, is dit minder dan wind dat over land waait.
Bij zeer harde wind en storm kunnen hele zware windvlagen optreden. Extreem zware windstoten worden veroorzaakt door een extra element:
In de hogere luchtlaag is de windsnelheid veel hoger dan in de lagere luchtlaag waar kitesurfers mee van doen hebben. Bij een fikse regen- of hagelbui koelt de lucht in de hoge luchtlaag behoorlijk af en wordt zo zwaar dat deze naar “beneden valt” in de lage luchtlaag, waar jouw kite zich bevindt, echter de snelheid van de hoge luchtlaag wordt meegenomen waardoor je in een enorme windvlaag terecht komt.
Als laatste speelt temperatuur ook een rol. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Tijdens heftige buien kan de temperatuur behoorlijk dalen wat ook extra windstoten veroorzaakt.
het mag een no brainer zijn, dat kitesurfen met harde windstoten alleen weggelegd is voor de pro’s. Als jij niet weet wat een kitesurf-pro is, blijf dan lekker aan de kant en ga foto’s maken, want diegene die wel op het water zijn weten wat ze doen en is machtig mooi om te zien. De megaloop challenge is een jaarlijks event dat plaats vindt als het stormt, daar zie je de mannen en vrouwen door de lucht vliegen!
Eerder heb je al gelezen dat dat door de draaiing van de aarde de wind evenwijdig met de isobaren waait. Dit komt door coriolis effect. Bij voldoende afstand van de evenaar speelt dit. Doordat de wind weerstand van het aardoppervlak ervaart en deze draait, krimt de wind op het noordelijk halfrond door de wrijving. Een vlaag ervaart meestal minder weerstand en daardoor ruimt de wind vaak tijdens een vlaag. (Dit slaat op de gradient wind en niet op wind uit wolken/buien).
Verder zie je ook dat door verschil in wrijving de windrichting boven land en water vaak verschillend zijn. Wedstrijd zeilers gebruiken dit heel actief. Door de juiste slagen te maken dichter of verder van de oever.
Kiters gaan er wel er wel eens de mist in bij het kiten op de Noordzee. Met noorder wind, kijken ze naar de vlaggen in de duinen. Deze zijn pal sideshore, deze staan echter in de luwte van de duinen, waar de wind meer is gekrompen. Bij het uitvaren en verder op de zee heeft de wind minder weerstand en komt de wind dus ruimer binnen. Dit kan beteken dat de wind op zee dus aflandig is terwijl hij langs de kust side shore is. Een verschil van windrichting van 10 tot 20 graden is hierbij niet ongewoon.
Geraadpleegde bronnen:
KNMI
NEMO
Lennart te Groen
Naam kitespot:Workum Regels:Kitezones worden aangegeven met vlaggen en ballenlijnen. Kites
Geef een reactie