Wist je dat kitesurfen een Nederlandse uitvinding is? Lees op deze blog hoe kitesurfen is ontstaan.
Om te beginnen was er een vlieger
Kitesurfen is een sport dat gebruik maakt van een vlieger en een board. Goed beschouwd zijn het 2 disciplines in 1. Vliegeren en boarden gecombineerd op het water noemen we kitesurfen.
De eerste vliegers komen uit China. Rond 400 voor Christus werd de eerste vlieger gesignaleerd, maar er zijn bronnen die zeggen dat de vlieger nog eerder is uitgevonden. Wij laten even in het midden wat de waarheid is in deze 😉 Dat de eerste vliegers uit China komen heeft te maken met het feit dat ze daar zijde en bamboe hadden, de basisbestanddelen van een vlieger. Vliegers werden gebruikt om afstand te meten om te bepalen hoever de vijand wel of niet verwijderd was.
Rond de middeleeuwen kwam de vlieger naar Europa, Marco Polo was onder andere verantwoordelijk voor de introductie van de kite in het westen. De vlieger werd vooral gezien als speelgoed, maar later werd deze ook gebruikt voor meteorologische waarnemingen.
Rond 1900 kwam men erachter (het heeft even geduurd) dat een vlieger krachtig genoeg is om mensen op te tillen.
Het zogenaamde “man-lifting” wordt wereldwijd ingezet voor militaire doeleinden, maar hierdoor wordt ook het recreatieve vliegen ontdekt. Mensen vinden het nou eenmaal prettig om door de lucht te zweven en een vlieger kan hiervoor zorgen. Al snel wordt het vliegtuig uitgevonden door de Gebroeders Wright (1903).
Het surfboard
Golfsurfen is duizenden jaren geleden ontstaan in Polynesië. En is waarschijnlijk de oorsprong van alle board-sporten zoals Windsurfen, kitesurfen, wakeboarden, maar ook snowboarden en skateboarden vinden hun oorsprong hier terug.
In Polynesië beoefende men surfen als sport, maar ook voor religieuze doeleinden. Je had planken van wel 5 meter die alleen door de opperhoofden gebruikt mochten worden. De Polynesiërs brachten de surfplank naar Hawaii. In Californië waren het Hawaiaanse prinsen die besloten te gaan surfen tijdens hun studie en zo kwam de westerse wereld in aanraking met het golfsurfen en kwam de sport uiteindelijk ook in Europa terecht.
De sport is in de loop der jaren erg veranderd. Van massieve houten planken naar holle planken tot het polystyreenschuim met een laag epoxy of polyester waar de boards vandaag uit bestaan. De maat van de boards zijn ook enorm aangepast. Er zijn nu grote board, ook wel longboards, en kleine planken op de markt waarmee je makkelijker kan draaien en tricks kan doen.
Kite + board = kitesurfen
In 1977 kwam de Nederlander Gijsbert Adrianus Panhuise op het idee om met een parachute, die hij gekregen had, met lijnen vast te binden aan een soort harnas en vervolgens op zijn surfplank te gaan staan en zich voort te laten trekken door de wind. Hij noemde dit “Parasurfen”. Later kwamen de Franse broers Legaognoux op het idee een oplaasbare kite te maken. Dit lijkt al veel meer op de kites waar we tegenwoordig mee kitesurfen. Cory Roeseler (Hawaii) was de eerste kitesurfer.
Met een ski en een deltavlieger was hij in staat hoogte te houden. Alleen de sport sloeg nog niet aan bij het grote publiek. Pas in 1996 toen de Wipika kite ontworpen werd, een kite met opblaasbare gedeeltes en een bridles systeem zodat je ook in het water kan herstarten kwam de kite-sport in ontwikkeling. Later ontwerpen de Franse broers een soort bowkite en worden ook de eerste kitesurf boards op de markt gebracht. In 1998 breekt het kitesurfen echt door en worden er voor het eerst wedstrijden georganiseerd.
Ontstaan kitesurfen in Nederland
Rond de eeuwwisseling komt de kitesurfsport in Nederland tot ontwikkeling. Aan de Nederlandse kust met een Zuid-westen wind is het een perfecte omgeving om de sport te beoefenen. In het begin van de sport lees je regelmatig over zware ongelukken van kitesurfers die op het strand of in de duinen terecht komen. De C-kite en gebrek aan goede depower systemen zijn hiervan de voornaamste oorzaken. In de loop van deze eeuw wordt de sport verder ontwikkeld en komen er ander vormen kites op de markt zoals deltashape en bow kites. Dit in combinatie met goed werkende depowers zorgen dat sport steeds veiliger wordt.
Anno 2018 is Kitesurfen in Nederland een populaire en sterk groeiende extreme watersport met rond de 20.000 regelmatige beoefenaars.
Bron:
Wikipedia
Hoodriver news
Cacadores de vento
gerard zegt
mijn broer bedankt voor deze informatie k moet hier een werkstuk over makn