Mag je kitesurfen met aflandige wind? Waarom is kitesurfen met offshore wind gevaarlijk?
Wat is aflandige wind
Laten we beginnen met uitleggen wat aflandige wind is. Op zich dekt het woord de lading. Aflandige wind, de Engelse term is offshore wind, houdt in dat de wind van het land af waait.
Nou is het natuurlijk zo dat als het ergens aflandige wind is, dan is het ook ergens aanlandige wind. Als de wind langs de Nederlandse Noordzee kust aflandig is, dan zal de wind aan de kust van Zuid-Engeland aanlandig zijn, maar de afstand tussen deze twee landen is aanzienlijk, zeker voor een kitesurfer.
Risico’s kitesurfen met aflandige wind
Kitesurfen met aflandige wind is vol risico’s. Ook voor de gevorderde kiter is er in geval van nood geen escape om ergens aan land te komen. In tegenstelling tot een zeilboot of surfplank is het voor een kitesurfer, waarvan de kite om wat voor reden dan ook, niet meer in de lucht hangt, haast onmogelijk om met kite terug te komen aan land met alle gevolgen van dien.
Als de kite in het water terecht komt zal de kitesurfer met kite van het land wegdrijven. Wanneer de kite niet relaunched, is het bijna niet meer mogelijk om terug te komen. Het enige dat de kitesurfer kan doen is een selfrescue of een total release en op eigen kracht terugzwemmen. Echter als je op zee bent is terugzwemmen heel lastig. Zeker als je al een eind uit de kust bent, is terugzwemmen vaak niet meer mogelijk. De kitesurfer raakt uitgeput en onderkoeld. Een redding van een andere partij is dan noodzakelijk.
Samenvatting gevaren:
- Je waait weg van het land.
- Op zee kan terugzwemmen door de stroming heel moeilijk worden.
- Als je lang in het water ligt raak je onderkoeld en oververmoeid.
Buitenland
In het buitenland lees je overigens best wel vaak de er gekite wordt met aflandige wind. Waarom daar wel en hier in Nederland niet?
Laatst was ik op Fuertventura bij Sotavento, daar wordt wel gekite met aflandige wind. Het is de normaalste zaak van de wereld. Je kunt van tevoren een rescue regelen met een jetski. Je betaalt vooraf een bedrag (ik was € 30,- kwijt) om in geval van nood opgehaald te worden. Ook bij Tarifa is er een rescue als de wind offshore is. Hier hebben ze bootjes varen die je komen helpen in geval van nood.
Offshore in Nederland
In Nederland zijn we niet bekend met dergelijke rescue service. Op zich is het ook niet nodig in dit kleine landje. Als het aan de kust aflandig is, kan je vaak wel op het binnenwater ergens terecht. Bij Oostenwind is het IJsselmeer natuurlijk een mogelijkheid, hoewel het dan vaak wel megadruk is , maar goed, als er wind is hoef je in Nederland niet met aflandige wind te varen. Er zijn hier echt voldoende mogelijkheden om een kitespot te vinden waarbij de wind je weer terugblaast.
Geef een reactie