Online Kitesurfmagazine
by Leonie
Hoe onderhoud je een kitepomp? Onze gastblogger Bert-Jan heeft een uitgebreide blog geschreven over kitepomp onderhoud.
Het onderhoud van je kitesurfpomp is niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhouden van je kitegear. Maar als je regelmatig je pomp gebruikt op het strand, zal je merken dat het pompen stroef gaan aanvoelen. Daarom is het belangrijk om naast je wetsuit en andere kitesurfspullen, ook je pomp regelmatig schoon te maken.
Na een paar maanden zal het pompen wat langer duren en wat ruw aanvoelen alsof er zand in de buis zit. Dat klopt en heeft als gevolg dat het pompen meer kracht kost en het langer duurt voor je kite vol is, maar nog veel belangrijker; er kan zand in de blaas van je leading edge komen en dat kan nooit goed zijn.
Na een jaar of twee heb ik mijn Mystic 2.9 liter double-action pomp eens uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Hij pompt nu weer veel beter, dit had ik al veel eerder moeten doen want het blijkt in een kwartier gefixed te zijn.
Mijn kitepomp; een Mystic 2.9 liter met double-action (wat betekend dat als je een plug-je dichtdraait, je ook bij het omhoog trekken van de zuiger lucht je kite in pompt en daarbij tegelijk de kans groot is dat je je rug op een verkeerde manier belast..).
Doe dit klusje trouwens buiten op een groot stuk karton/ doek want er zal veel smeer en zand vrijkomen (corona handschoentjes is ook geen overbodige luxe trouwens). Verder heb je een kleine kruisschroevendraaier, een platte schroevendraaier, veel keukenpapier en een smeermiddel in de vorm van een potje vaseline/ siliconenspray nodig.
Je kan het manometertje linksom los draaien om het open-cel-schuim filtertje te checken op beschadiging en evt zand verwijderen. Door dit filter komt namelijk de ingaande lucht binnen van buiten en dus meer zand als dit filtertje beschadigd is. Ook al is dit filtertje nieuw, er kan zand doorheen komen, je zou dus ook eigenlijk je pomp na gebruik direct in je kite-tas moeten doen zodat er geen zand in kan waaien.
Je kan de kap van de zwarte plastic buis linksom losdraaien, vervolgens kun je de aluminium buis met zuiger helemaal uit de buis trekken.
Draai vervolgens de greep linksom los van de aluminium buis (er kan nog een lange kunststof buis aan de greep vastzitten, dat hoort zo). Je kunt nu de kap van de zwarte plastic buis van de aluminium buis schuiven.
Met een kleine kruisschroevendraaier kun je ronde witte flens in de kap losdraaien. Achter deze flens zit namelijk een flexibele keerring, wrijf alles brandschoon en smeer het ruim in met smeermiddel en zet vervolgens weer in elkaar. Je kunt ook het filtertje in de kop nog even uit elkaar halen en evt schoonmaken, hier komt namelijk ook lucht (en zand) binnen als het plugje aan de buitenkant los zit.
Maak de zuiger goed schoon, wees voorzichtig met de vier “rubber rondjes” die op en onder de zuiger zitten, dit zijn namelijk de ventielen die de lucht wel of niet doorlaten, haal deze niet los. De grote rubber keerring kun je met een platte schroevendraaier voorzichtig van de zuiger loshalen om alles beter schoon te kunnen maken. Daarna alles weer in vers smeermiddel zetten.
Vergeet niet om ook de grote plastic buis zelf schoon te maken, vooral op de bodem kan een hoeveelheid aangekoekt vet met zand zitten. Als je geen dikke aap bent past je arm in de buis tot de bodem. Smeer vervolgens de binnenwand in met een beetje smeermiddel. Zet vervolgens alles met de hand weer in elkaar en merk dat het pompen daarna weer gaat als de brandweer!
Voor de techneuten die zich afvragen waar die kunststof binnenbuis die vastzit aan de greep nou voor is, hierbij een schets van hoe de kite-pomp volgens mij werkt:
Als je regelmatig je kitepomp onderhoud op bovenstaande manier, zou je zien dat je pomp langer meegaat en je niet als een malle staat te pompen terwijl er amper lucht in je kite komt.
Joris zegt
Weet iemand waar je een nieuwe flexibele keerring kan kopen?