Jong kitetalent Milan Lukic

Jong kitetalent Milan Lukic, winnaar Big Air Tarifa amateur divisie

Hoi, ik ben Milan Lukic, 18 jaar oud en ik kom uit Middelburg. Mijn vader komt uit voormalig Joegoslavie, is rond zijn 20ste naar Nederland gekomen en heeft hier zijn Nederlandse liefde gevonden.

Hoe lang kitesurf je al? Hoe ben je begonnen?

Ik kite nu iets langer dan 2,5 jaar. 
Ik werkte altijd bij mijn moeder op het strand. Ze had een outdoor bedrijf, Beware Beach, waar wij strandzeil- en kitebuggy clinics leverden. Tijdens me werk kon ik dus altijd kijken naar kitesurfers en zelf kon ik ook al aardig vliegeren omdat ik de clinics gaf. De stap om te gaan kitesurfen is dan niet heel erg groot. Het andere outdoorbedrijf dat mijn moeder heeft heet O’neill Summercamps. Dit is een surfkamp en daar bieden wij ook kitesurflessen aan natuurlijk. Dus ik ben langs alle instructeurs gegaan om te vragen of ze mij een kitesurflesje wilden geven voor mijn verjaardag. En toen was de eerste stap gezet!

Eleveight Milan Lukic

Van welk team maak je deel uit? Wie zitten daar nog meer in?

Ik vaar voor Eleveight Kiteboarding. Helaas wonen mijn teamgenoten ver van mij vandaan dus kan ik vrij weinig met ze varen. Ik zou wel heel graag vaker met ze willen varen, maar dat is helaas lastig. Stijn Koster ben ik een paar keer mee wezen varen. Jeroen van Grootel ook twee maal. En de rest heb ik wel eens gezien op het water. Maar die zou ik heel graag persoonlijk beter willen leren kennen. 

Welk materiaal gebruik je en wat vind je daar zo fijn aan?

Ik heb nu een jaar met de RS gevaren. Dit jaar stap ik over op de XS. De kites zijn beiden top voor mijn discipline (big air). De XS is echt de big air kite van Eleveight. Vandaar dat ik voor dit jaar overstap naar de XS want die gaat een stuk hoger. Voor de low-wind freestyle dagen gebruik ik nog steeds mijn 12m RS. Als het wat harder begint te waaien pak ik liever mijn XS’en. Als boards heb ik de Master en Master C+. Ik ben geen diehard freestyler dus de Commander heb ik niet nodig.

Kitetalent Milan Lukic

Aan welke wedstrijden doe je dit jaar mee?

Ik ga mezelf opgeven voor elke big air wedstrijd die eraan komt. De vraag is alleen maar aan welke wedstrijden ik mee mag doen (denk aan cold hawaii, KOTA, BAKL). Tarifa was mijn eerste wedstrijd! Wat heel leuk was is dat het met de pro’s samen was. Wij keken naar hun maar zij ook naar onze wedstrijd. Met de Nederlanders onder elkaar was het nog eens extra gezellig. Een van mijn grote voorbeelden is Janek want bij hem ziet alles er zo makkelijk uit!

Waar train je meestal? En hoe vaak?

Ik vaar meestal op de Brouwersdam. Dat is echt mijn homespot en mijn spullen liggen altijd daar. Als het zachtjes waait en de richting is niet goed kan ik nog wel eens uitwijken naar Vrouwenpolder of Borssele. Als het wat harder waait (30+ knopen) dan zoek ik goeie riders op in het noorden. De Zandmotor vind ik een supertoffe plek om te varen en dan meestal met Timo Boersema, Julian Westerveld, en Kenan Azzam. Met mijn teamgenoot Stijn Koster varen is natuurlijk het gezelligst, maar die woont echt ver weg…

Milan Kulic: jong kitetalent

Hoe oud ben je? Wat doe je overdag (school, werk)?

Ik ben 18 jaar en studeer in Den Haag. Als studie doe ik de ALO en volgend jaar ga ik op kamers in Den Haag. Dan zal ik dus ook supervaak op de Zandmotor gaan varen ipv in Zeeland. In de zomer werk ik bij mijn moeder op de O’neill Summercamps. Dit jaar als hoofdinstructeur van het kitesurfkamp. Daarnaast wil ik af en toe nog wel eens een lesje geven voor een kiteschool in nood in het voor- en naseizoen. 

Ga je weleens kitesurfen in het buitenland? Wat is je lievelingsplek daar?

Ik zou graag vaker willen kiten in het buitenland, maar helaas ben ik ook maar een student zonder geld en is het vaak lastig omdat ik heel de zomervakantie werk en anders naar school moet. 

Kun je iets vertellen over de wedstrijd die je gewonnen hebt? En hoe dat ging?

Het was de Big Air Kite League (BAKL) wedstrijd in Tarifa, zowel voor de pro’s als voor amateus. Heel erg zenuwachtig! Ik kon niet slapen, eten, drinken. Had geen nagels meer over hahaha. Toen er twee biertjes in zaten na de huldiging kreeg ik weer honger :D. Voor de rest was het super tof dat ik iedereen kon leren kennen. Heb nieuwe vrienden gemaakt en connecties gelegd en dat is eigenlijk waarvoor ik kwam. Dus de trip was zeker geslaagd. Tijdens de finale met zeker 40-45 knopen, moest ik tegen Leo Casati en Valentin Thomas – 11 en 14 jaar, eerste sprong fout doordat ik uit de voetband schoot. Daarna hersteld en een triple backroll kiteloop geland meteen goed dus druk op de anderen, einde heat nog een backroll kiteloop met board-off. Geen druk in finale omdat ik niet wist tegen wie ik moest. Was ook mijn eerste wedstrijd. Punten voor tricks en voor de hoogte, hoogste sprong was 17,3 meter (was op vlak water, geen kickers).

Wat zijn je plannen en ambities voor de komende tijd?

Voor de komende tijd ga ik veel trainen. En dan niet alleen op het water maar vanaf nu ook van het water. Ik ga eens kijken hoe ver ik kan komen in het kitesurfwereldje. Ik ga volgend jaar lekker trainen en zoveel mogelijk wedstrijden varen, mogelijk later lesgeven of iets anders moois doen in deze sport. Nu trainen in combinatie met mijn ALO opleiding – wel opletten, niet teveel trainen! Gaat ook onder begeleiding van een topsport fysio nu dus dat komt vast goed! Nu weeg ik slechts 65 kg, maar hoe zwaarder en sterker je bent hoe beter je de lijnspanning en edge kan houden.

Zijn er nog andere leuke dingen die je graag wil vertellen?

Wat kitesurfen zo mooi maakt is dat het één grote familie is. Dat wil ik ook uitstralen met mijn YouTube kanaal Kite Family. Overal waar kiters zijn, starters en pro’s samen en van alle nationaliteiten, de sfeer is altijd goed, 1 grote familie. Trouwens, in mijn familie kiten mijn moeder en mijn broertje ook, en mijn vader ben ik nog aan het overhalen.

Tot slot: welk talent zou jij ons aanbevelen?

Stijn Koster en Timo Boersema!

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *