Eleveight CS vary bar en CS vary bar plus review

We hebben er lang op moeten wachten, maar uiteindelijk is de nieuwe CS vary bar V4 van eleveight beschikbaar. Deze komt uit in 2versies, de CS vary en de CS+ vary. De basis van de beide barren is hetzelfde, het verschil zit hem vooral inde vernieuwde chickenloop en de powerlijn. Beide zijn 4 lijnsbarren met single front line safetysysteem met aanpasbare bar uiteindes waardoor je de breedte van de bar kan afstellen in 2 maten ( Small is 42 – 50 cm, Large is 47 – 55cm).

Eleveight CS vary bar en CS vary bar plus review - 35 KNOTS

De algemene veranderingen

Als je de nieuwe bar naast het vorige model legt zie je op het eerste zicht 2 compleet verschillende barren liggen. Echter als je deze nader bekijkt zie je dat de basis van beide barren nagenoeg hetzelfde is. Eleveight heeft hier geen echte redesign gedaan maar een deftige refining /upgrade van de bar. Waarom zou je iets wat goed is helemaal veranderen, je moet dan trachten het nog te verbeteren en dat is wat eleveight met deze bar heeft gedaan.De eerste grote verandering is de kleur, vorige modellen waren hoofdzakelijk grijs, nu is dit zwart geworden.De bar uiteindes en floaters zijn helemaal hertekend, deze zien er gestroomlijnder en duurzamer uit en zorgen voor een beter bescherming van de lijnen. De grip op de bar is veranderd van profiel en voelt wat ruwer aan wat zou moeten zorgen voor meer grip en duurzaamheid. Wat ik me enkel afvraag is of dit profiel misschien iets belastender is voor je handen naar blaren toe, maar dat zal de toekomst uitwijzen.

De pigtails zijn veel robuuster gebouwd zodat deze veel duurzamer zijn en eenvoudgier aan en af te knopen zijn. Ook de rode safety lijn is een strakker gevlochten lij geworden wat de levensduur sterk zou moeten verbeteren.De CS vary bar heeft dezelfde chickenloop en depowerlijn als de V2, deze bar zou iets goedkoper zijn dande CS+ vary bar.De CS+ vary bar is voorzien van de nieuwe chickenloop met Quick-Matic II systeem en vernieuwde topswivel. Deze Quick release is inwendig helemaal geredesigned. Ze hebben deze zo ontworpen dat de reset van de quick release een simpele click in is geworden wat je met 1 hand kan doen. De swivel aan de chickenloop draait hierdoor heel soepel. De depowerlijn is ook veranderd naar een doubled layered spectra lijn voorzien van een TPU cover. Deze combinatie zorgt voor minder wrijving en een langere levensduur.

Eleveight CS vary bar en CS vary bar plus review - 35 KNOTS

Vermits de CS vary bar V4 dezelfde chickeloop, swivel en depowerlijn heeft als de V2 bar review ik enkel de CS+ vary bar V4.

Als je de bar afrolt voel je dat de bar voorzien is van 4 stevige dyneema lijnen. De eerste malen dat je de bar af- of oprolt zien je vingers wel een beetje zwart. De bar ziet er simpel en clean uit zoals een bar hoeft te zijn. De depowerlijn ziet er wel dun uit en is dunner dan de powerlijn die op de gewone CS vary bar zit. Wat ik zelf een raar zicht vond en nog steeds vind is dat de connectie van de powerlijn met de chickenloop niet in het midden van de chickenloop zit, misschien heeft dit te maken met de safetylijn die nog mee langs de depowerlijn loopt?

Ik ben nooit echt fan geweest van de TPU cover over powerlijn en safetylijn omdat je deze lijnen niet kan zien en voelen en dus ook niet weet wat de toestand van de lijn is, je weet het pas als ze breken. Bij eleveight is dat goed opgelost, ze hebben enkel de depowerlijn van een TPU cover voorzien waardoor je de lijn in de TPU cover nog goed kan voelen , de safetylijn zit er niet mee in en die kan je dus gewoon visueel controleren. Door deze setup heb je wel nog steeds 2 aparte lijnen en kan de safetylijn door het veelvuldig loopen naar 1 kant rond de depowerlijn draaien en/of voor wat wrijving zorgen. Maar toch verkies ik deze setup boven het onverwachts breken van je depowerlijn omdat je het niet kan zien of voelen.

Aan het uiteinde van de safteylijn zit vlak onder de bar een kleine swivel zodat je je safetylijn wat kunt terug draaien moest deze opgedraaid zijn door het veel loopen naar 1 kant.

De vernieuwde en stevigere pigtails zien en voelen veel betrouwbaarder aan, vooral voor de powerlijnen heb je nu een stevige dikken knoop waar je je kite aan kan knopen.

 

Het verbreden of versmallen van de bar is kinderspel, even de rode en blauwe plastiek covers uit de bar halen, omdraaien en terug steken. Ook kan je hier de lengte van je stuurlijnen wat bijstellen.

 

Eens de kite in de lucht merk je meteen het nut van de TPU cover over de depowerlijn. De bar glijd hier veel makkelijker over en de feedback die je van de kite krijgt voelt ook beter aan. Dat de depowerlijn niet in het midden van de chickenloop merk je totaal niet en heeft geen effect op de werking van de bar. Het vernieuwde grip profiel op de bar voelt goed en lijkt minder grof aan te voelen dan deze eruit ziet, benieuwd wat de toekomst brengt bij de langere kitesessies. De nieuwe swivel aan de chickenloop is een droom! Ik ben iemand die altijd naar dezelfde kant loopt waardoor mijn lijnen constant torsen en ik dus heel regelmatig aan de top swivel moet draaien om ze te ontwarren. Met deze nieuwe swivel kan je dit gewoon met 2 vingers zonder teveel kracht te moeten zetten.

De chickenloop zelf is iets kleiner dan diegene die op de gewone CS vary bar zit. De quick release werkt heel vlot en het terug in elkaar steken vergt weinig tot geen kracht, dit gaat veel beter dan de quickrelease die op de gewone CS vary bar zit..

 

Samengevat ben ik heel tevreden over deze nieuwe versie. De nieuwe chickenloop met quick-matic II release systeem en vernieuwde top swivel is samen met de TPU covered depowerlijn een grote meerwaarde en upgrade aan deze bar.

Eleveight CS vary bar en CS vary bar plus review - 35 KNOTS

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *