Online Kitesurfmagazine
by Joost
Ben jij niet bang van de winter? Kite jij door? Lees hier tips over hoe je warm blijft en wat tekens van onderkoeling zijn.
Kitesurf je door in de wintermaanden? Dan hebben wij 18 tips om warm te blijven. Kitesurfen in de winter heeft als voordeel dat de kitespot lekker rustig is en je de ruimte hebt. Zwemmers zal je ook niet tegenkomen. Nadeel is: onderkoeling ligt op de loer, mogelijk met fatale afloop. Houd je een paar belangrijke regels in acht en tref je goede voorbereidingen, dan kan jij veilig het water op!
Tip 1
Check thuis waar het lekker warm is je kitesurfgear op mankementen, zodat je op het water niet verrast wordt.
Tip 2
Leg je spullen goed georganiseerd in je auto. Zo voorkom je dat je staat te blauwbekken en je je droge handdoek maar niet kan vinden.
Tip 3
Ga altijd met een budy en laat achterblijvers weten waar je bent.
Tip 4
Plan je kitesessie qua tijd. Een winterssessie is altijd korter ter voorkoming van onderkoeling.
Tip 5
Neem een thermoskan met hete thee of koffie mee. Heerlijk als je verkleumt het water afkomt. Het verwarmt de inwendige mens!
Tip 6
Neem nog een thermoskan met warm water mee. Lekker om in je pak te gieten na het kitesurfen of in je schoentjes. Voelt als een warm bad.
Tip 7
Je neopreen pak is minimaal 5.3 mm of dikker. Zorg dat je pak droog is voordat je het aantrekt.
Tip 8
Onder je neopreen pak kun je nog een thermoshirt dragen, mocht dit nog niet warm genoeg zijn kan je een windstopper over je wetsuit heen trekken. Een dry-suit is warmer, maar zweet condenseert wel aan de binnenkant.
Tip 9
Een plastic zakje over je handen maakt het makkelijk om sneller om je pak aan te trekken. Zeker handig als je dat in de open lucht doet. Zo koel je dus minder snel af.
Tip 9a
Nog beter: trek je pak aan voordat je naar de spot gaat. Auto in, verwarming uit, raampjes open 😉, want bij omkleden in de kou en wind sta je al 1-0 achter!
Tip 10
Pak aanhouden als je terug rijdt. Verwarming op 10. Wel effe goed je stoel afdekken met plastic en duct tape, maar er zijn ook speciale stoelbeschermingshoezen te koop. Zeewater ruïneert je stoel en/of je stoelverwarming dus bescherming is wel aan te raden.
Tip 11
Draag surfschoentjes van 5 mm, eventueel met neopreen sokken erin. Zijn je voeten eenmaal koud, krijgt je ze niet meer warm. Dit geldt ook voor je handen.
Tip 12
Draag neopreen handschoenen (5 mm). Er is ook een wantvariant (de z.g Lobster glove). Zorg er voor dat je handschoenen niet te strak zitten, zo verminder je de bloedcirculatie en koelen ze snel af.
Tip 13
Draag een cap (hoodie) als deze niet al aan je winterpak vast zit.
Tip 14
Draag oordoppen tegen surfersoren.
Tip 15
Smeer je gezicht in met vaseline, zodat water van je huid afloopt en je minder afkoelt.
Tip 16
Doe een goede warming-up voordat je het water op gaat voor een goede doorbloeding van je lichaam.
Tip 17
Op het water en moe? Neem geen risico ga zo snel mogelijk het water af!
Tip 18
Als beginnende kiter is het niet verstandig om in de winter te gaan kitesurfen. Je ligt nog te veel in het water. De kans op onderkoeling is te groot, met alle risico’s van dien.
Als je lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C spreek je van hypothermie. In gewone mensen taal: onderkoeling. Normaal is je lichaamstemperatuur tussen de 35,5 – 37,5 graden Celsius. Op het koude water vraagt je lichaam veel energie om warm te blijven. Ben je niet goed in gepakt, zal je lichaam dat maar een beperkte tijd volhouden. Ook in het beste neopreen pak of drysuit daalt je lichaamstemperatuur als je in water ligt van 5 graden of lager (de gemiddelde temperatuur van de Noordzee in de winter). Stop dus op tijd.
Kom je iemand tegen die onderkoelt is, zorg dan dat de persoon niet verder afkoelt. Doe natte kleding uit, droog hem of haar goed af en sla een deken of iets dergelijks om hem of haar heen. Geen alcohol en niet bij een hete kachel zetten. Bel 112.
BROMFLY buddycheck voor kitesurfers. Voordat je gaat kitesurfen zijn er een aantal preventiechecks om de veiligheid voor de kitesurfer te vergroten.
Geef een reactie